T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ORDU / FATSA - Lokman Hekim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Hasta ve Yaşlı Hizmetleri Alanını Niçin Tercih Etmeliyim?

Okulumuzu niçin tercih etmelisiniz?

-Okulumuz Fatsa bölgesinin en nezih okullarından biridir.

-Okulumuz ilçe merkezinde bulunur ulaşımı kolaydır.

-Okulumuzda hem resmi hem de özel servis taşıması bulunmaktadır.

-Okulumuzun eğitim kadrosu yeterlidir ve öğretmen ihtiyacı bulunmamaktadır.

-Atölye ve Laboratuvarlarımız gerekli donanıma sahiptir.

-Okul bahçesine entegre spor faaliyetleri için kapalı halı saha okulumuza hizmet vermektedir.

 

ALANIN TANIMI: Hasta ve Yaşlı Hizmetleri alanı altında yer alan dalların  yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

ALANIN AMACI: Hasta ve Yaşlı Hizmetleri alanı altında yer alan dallarda,  sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda  gerekli olan mesleki yeterlikleri kazandıran nitelikli meslek  elemanlarını yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

Yaşlılık, 21. yüzyılda ön plana çıkan en önemli demografik olgulardan biridir. Özellikle tıp alanındaki gelişmeler ve toplumsal yaşamdaki değişmeler insanların daha sağlıklı ve uzun yaşamaları sonucunu getirmiştir. Çoğunlukla gelişmiş ülkelerde daha görünür olan yaşlanma olgusu, artık gelişmiş ülkeler kadar gelişmekte olan ülkeler açısından da önemle değerlendirilmesi gereken bir konudur. Gelişmiş ülkelerde nüfusun yaşlanmasının sosyoekonomik yapıya olan etkileri üzerine birçok değerlendirme ve çalışma yapılmakta ve yaşlı nüfusun sosyal yaşamdan koparılmadan hayatlarını devam ettirmelerine yönelik çalışmalar önem kazanmaktadır. Yaşlı nüfusun yaşam kalitesinin iyileştirilmesi, toplumsal entegrasyonlarının sağlanması, sağlık, bakım ve korunma problemlerinin çözümlenmesini önemli sorunlar haline getirmektedir. Bakım ve huzurevlerinin gittikçe yaygınlaşması, evde yaşlı, hasta ve engelli bakım hizmetlerine talebin artması bu alanda istihdam olanaklarının artacağını göstermektedir.

 

İstihdam Alanları: Hasta ve Yaşlı Hizmetleri alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; 1. Huzurevi, 2, Hastaneler, 3. Bakımevleri, 4. Evlerde vb. yerlerde çalışabilirler.

 

İş Bulma İmkânları: Bu alandaki meslek elemanları; kamu ve özel sektöre ait Huzurevleri, bakımevleri ile yaşlı dinlenme evleri, hastaneler, polikliniklerde istihdam imkanları bulunmaktadır. Ayrıca, yaşlı, hasta ve engellilerin evlerde bakımı giderek yaygınlaşmaktadır. Bu nedenle evlerde bakım hizmetlerinde de çalışabilirler. Kişisel bilgi ve beceriye bağlı olarak işsiz kalma riski yoktur. Özellikle kurumlarda belgeli eleman çalıştırma zorunluluğu olduğu için bu eğitimli bakım elemanları kurumlar tarafından tercih edilmektedirler. Kurumlarda çalışırken asgari ücret ve sigorta ile çalışmakta evde bakımda ise istedikleri ücreti talep edebilmektedirler.

 

Ek Puan Alınacak ÖN LİSANS Bölümleri:

- Acil Durum ve Afet Yönetimi (TYT)

- Ameliyathane Hizmetleri (TYT)

- Çevre Koruma ve Kontrol (TYT)

- Çevre Sağlığı (TYT)

- Diyaliz (TYT)

- Eczane Hizmetleri (TYT)

- Elektronörofizyoloji (TYT)

- Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon (TYT)

- Evde Hasta Bakımı (TYT)

- Fizyoterapi (TYT)

- İlk ve Acil Yardım (TYT)

- İş ve Uğraşı Terapisi (TYT)

- Otopsi Yardımcılığı (TYT)

- Sağlık Kurumları İşletmeciliği (TYT)

- Sağlık Turizmi İşletmeciliği (TYT)

- Sosyal Hizmetler (TYT)

- Yaşlı Bakımı (TYT)

 

Bu Alana Yakın LİSANS Bölümleri:

- Ebelik (Sayısal))

- Ergoterapi (Sayısal)

- Hemşirelik (Sayısal)

- Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri (Sayısal)

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 19.04.2022 - Güncelleme: 19.04.2022 14:43 - Görüntülenme: 415
  Beğen | 0  kişi beğendi